Tillbaka till startsidan
Zumba logotyp

Zumbas historia

Zumba uppfanns redan i mitten av 1990-talet.Grundaren kommer från Colombia och heter Alberto ”Beto” Perez. Dansen lär ha uppkommit efter att han, som aerobicstränare på ett gym, glömt kassettbanden med musiken till passet hemma. Han tog ett annat band med salsa- och merenguemusik ur sin väska och improviserade sedan på stående fot ihop ett helt pass. En ny sorts träning hade fötts och Betos egenkoreograferade danspass blev snabbt de mest populära på hela gymmet.
Beto tog med sig dansen till USA och 2002 startade han ett samarbete med ett PR-företag som lanserade zumba på en tränings-dvd som via tv-reklam sålde i hundratusentals exemplar i USA och senare i miljontal i Latinamerika.
Zumban letade sig snabbt vidare ut till träningslokalerna. Numera kan man träna zumba på över 90.000 ställen i 110 länder, och tio miljoner personer ska enligt zumbasajten zumba.com träna dansen varje vecka runt om i världen. En särskild ”zumba­akademi” med bas i Florida i USA åker jorden runt och utbildar instruktörer. Alla zumbalärare måste vara certifierade.
Hit till Sverige kom zumban på allvar förra året, men det är först under det senaste halvåret som intresset vaknat bland svenskarna.


 

Tumbas sjukgymnastik & akupunktur
Grödingevägen 12 B 147 30 TUMBA, 08-53037370